slomljen gležanj / slomljena noga

Slomljena gležnja ili slomljena noga je česta ozljeda. Vi svibanj iskustvo slomljen gležanj ili slomljenu nogu u prometnoj nesreći ili iz jednostavnog pogrešan korak ili pada. Ozbiljnost slomljena gležnja ili slomljenog stopala razlikuje. Prijelomi mogu biti u rasponu od malih pukotina u vaše kosti do pauze da Pierce kožu.

Tretman za slomljena gležanj ili slomljena noga ovisi o točnom mjestu i težini prijeloma. Riječ je o izrazito slomljen gležanj ili slomljena noga može zahtijevati operaciju na implantatima ploča, šipki ili vijaka u slomljena kost održavati pravilan položaj tijekom liječenja.

Kada posjetiti liječnika

Ako imate slomljena gležanj ili slomljenu nogu, vi svibanj iskustvo neke od sljedećih znakova i simptoma

Što možeš učiniti

Neki ljudi osjećaju ili čuti ugriz u vrijeme ozljede i pretpostaviti da znači nešto je slomljena. Međutim, snapping zvuk ili osjećaj nije uvijek znak prijeloma.

Što očekivati ​​od svog liječnika

Vidi se s liječnikom ako bol i oticanje traje više od dva ili tri dana, ili ako bol ometa hodanje.

testovi imaging

Najčešći uzroci slomljenog gležnja ili slomljena noga uključuju

Vi svibanj biti u većem riziku od slomljenog stopala ili gležnja Ako se

Komplikacije slomljenog gležnja ili slomljenog stopala su rijetke, ali mogu uključivati

Vi vjerojatno će u početku traže tretman za slomljena gležanj ili slomljena noga u hitnoj ili hitna medicinska njega. Ako su komadi slomljena kost nisu poredani ispravno za liječenje, možete biti upućeni na jedan liječnik specijaliziran u ortopedskoj kirurgiji.

Možda želite napisati popis koji uključuje

Vaš liječnik može zatražiti neke od sljedećih pitanja

Tijekom fizičkog pregleda, liječnik će provjeriti točaka nježnosti u svom stopalu i gležnju. Točna lokacija boli može pomoći utvrditi uzrok. On ili ona može pomaknuti nogu u različitim pozicijama, kako bi provjerili svoje raspon pokreta. Od vas se može tražiti da hodaju za kratke udaljenosti, tako da vaš liječnik može ispitati svoj hod.

Nisu svi stopala i gležnja ozljede zahtijevaju snimanje. Ako vaši znakovi i simptomi zadovoljiti određene kriterije, vaš liječnik može predložiti jedan ili više od sljedećih slikovnih testova.

Tretmani za slomljena gležanj ili slomljena noga će se razlikovati, ovisno o tome koja kost je slomljen i ozbiljnosti ozljede.

Vaš liječnik može preporučiti over-the-counter protiv bolova, kao što je acetaminofen (Tylenol, ostalo), naproksen natrij (aleve, drugi) ili ibuprofen (advil, motrin IB, drugi).

Nakon što je vaš kost zacijeli, vjerojatno ćete morati popustiti ukočene mišiće i ligamente u gležnja i stopala. Fizioterapeut može naučiti vježbe kako bi poboljšali fleksibilnost i snagu.

Ove osnovne sportske i sigurnosne savjete može spriječiti slomljen gležanj ili neispravne nogu

Lijekovi

Terapija

Kirurški i ostali postupci

posjetite svog liječnika