Prednosti se dvojezično: Odgoda Alzheimerove bolesti?

Možda. Istraživanja o povezanosti dvojezičnosti i manji rizik od Alzheimerove bolesti imali su proturječne rezultate.

Neke studije su pokazale da ako znate dva ili više jezika – a vi ste bili dijagnosticiran vjerojatnije da će razviti Alzheimerovu bolest – može se pojaviti odgodu početka Alzheimerove simptoma. Neki istraživači vjeruju da se dvojezično ili višejezično pomaže u razvoju kognitivne rezerve vašeg mozga na isti način na koji uključenje u drugim mentalno i socijalno poticanje aktivnosti radi.

Međutim, druge studije nisu našli jasnu povezanost između se dva jezika i ima manji rizik od Alzheimerove bolesti. Potrebno je više istraživanja prije nego što je u potpunosti razumjeti kako kognitivne rezerve radi na odgađanju početka Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Smatra se da su aktivnosti koje razvijaju kognitivne rezerve rad, jer oni povećavaju robusnost arhitekture vašeg mozga – obogaćuju protok krvi, povećava neuronske aktivnosti i stavljanje više vaš mozak za korištenje. To može nadoknaditi gubitak oboljelih dijelova mozga.

Sudjelovanje u raznim aktivnostima, a posebno onima koji promoviraju mentalnu i socijalnu stimulaciju, može pomoći ljudima na rizik od razvoja Alzheimerove bolesti i demencije usporiti ili odgoditi njegov početak.

A ako ste zainteresirani za učenje drugog jezika, ići za to. Međutim, potrebno je više istraživanja prije nego što je poznato je li učenje drugog jezika kasnije u životu ima isti zaštitni učinak kao možda vijek govori drugi jezik.

S

posjetite svog liječnika