kolestaza u trudnoći

Kolestaza u trudnoći se javlja u kasnoj trudnoći i izaziva intenzivan svrab, najčešće na rukama i nogama, ali često na mnogim drugim dijelovima tijela.

Kolestaza u trudnoći može učiniti ako se intenzivno neugodno, ali ne predstavlja dugoročnu opasnost za trudnica. Za bebe u razvoju, međutim, kolestaza trudnoće može biti i opasno. Liječnici obično preporučuju rano isporuku.

Kada posjetiti liječnika

Pojam “kolestaza” odnosi se na stanje koje narušavaju protok žuči – probavnih tekućina – iz jetre. Trudnoća je jedno od mnogih mogućih uzroka kolestazi. Drugi nazivi za kolestazi trudnoće uključuju opstetrički kolestazu i Intrahepaticni kolestazu trudnoće.

Što možeš učiniti

Intenzivan svrbež je glavni simptom kolestazi trudnoće. Većina žena osjeća svrbež na dlanovima svojih ruku ili stopala noge, ali neke žene osjećaju svrbež posvuda. Svrbež je često pogoršava noću, a može biti dovoljno nesretan da ne mogu spavati.

Što očekivati ​​od svog liječnika

Svrbež je najčešće tijekom trećeg tromjesečja trudnoće, ali ponekad počinje ranije. Može se osjećati još gore, kao datum dospijeća pristupa. Nakon što beba stigne, međutim, svrbež obično nestaje u roku od nekoliko dana.

olakšavanja svrbeža

Ostali manje česti znakovi i simptomi kolestazi trudnoće mogu uključivati

Obratite se svom trudnoća skrbi odmah ako se početi osjećati uporni ili ekstremnim svrbež.

Što uzrokuje kolestaza trudnoće je nejasno. Postoji svibanj biti genetska komponenta, jer se stanje ponekad radi u obitelji i određene genetske varijante su povezane s njom.

Trudnoća hormoni također mogu igrati ulogu. Bile je probavni tekućina proizvodi u jetri koja pomaže da probavni sustav break down masti. Moguće je da je porast hormona trudnoće – kao što se događa u trećem tromjesečju – može usporiti normalan protok žuči iz jetre. Na kraju, nakupljanje žuči u jetri omogućuje žučnih kiselina ući u krvotok. Žučne kiseline pohranjena u tijelu majke tkiva može dovesti do svrbeža.

Čimbenici koji povećavaju rizik od razvoja kolestazu trudnoće uključuju

Neki od tih čimbenika može imati veze s nasljedstvo, a sve vjerojatno ima veze s povećanom razinom hormona trudnoće. Nakon što ste imali uvjet jednom, rizik da se razvija tijekom naknadne trudnoće je visoka. Oko polovice do dvije trećine žena doživljava ponavljanje kolestazi trudnoće.

Za majke, kolestaza u trudnoći može privremeno utjecati na način na koji tijelo apsorbira masti topljivih vitamina, ali to se rijetko utječe na ukupni prehrana. Svrab se obično rješava u roku od nekoliko dana od poroda, a kasniji problemi s jetrom su rijetkost – iako kolestaza je vjerojatno da će se ponoviti s drugim trudnoćama.

Za bebe, Komplikacije kolestazi trudnoće može biti teža. Iz razloga koji nisu dobro razumjeli, kolestaza u trudnoći povećava rizik od beba rađa prerano (prijevremeni porod). To također povećava rizik od mekonij – tvar koja se nakuplja u crijevima bebe – uzimajući u amnionske tekućine koja okružuje dijete. Ako dijete udahne meconium tijekom poroda, on ili ona može imati problema s disanjem. Tu je i rizik od fetalne smrti kasno u trudnoći. Zbog potencijalno ozbiljnih komplikacija, vaš liječnik može razmotriti izazivanje trudova oko 37. tjedna trudnoće.

To je dobra ideja da se dobro pripremili za svoje imenovanje sa svojim opstetričar ili njegu trudnoće usluga. Evo neke informacije kako bi vam pomoći da biste dobili spreman za imenovanje, i što možete očekivati ​​od svog davatelja trudnoće skrbi.

Da bi se pripremili za svoje imenovanje

Za kolestazi trudnoće, neka osnovna pitanja pitati trudnoća skrbi uključuju

Osim pitanja koja ste pripremili, ne ustručavajte se postavljati pitanja tijekom svog imenovanja u bilo koje vrijeme da se nešto ne razumijete.

Sprečavanje komplikacija

Da bi bolje razumjeli vaše stanje, trudnoća pružatelj skrbi može postaviti nekoliko pitanja, kao što su

Za dijagnosticiranje kolestazu trudnoće, trudnoća skrbi može

Liječenje kolestazi trudnoće ima za cilj osloboditi svrab i spriječiti komplikacije.

Kako ublažiti intenzivan svrab, trudnoća pružatelj skrbi može preporučiti

Možda ćete biti u iskušenju da se antihistaminik ili koristiti anti-svrab (kortikosteroid) kremu za ublažavanje intenzivan svrab povezan s ovim stanjem. Antihistaminici su često neučinkoviti i mogu predstavljati rizik na svom razvoju djeteta. A ako oni to rade, možda ne osjećaju potrebu da vidi svoju trudnoću skrbi, odgađajući učinkovitu dijagnozu i tretman. Kortikosteroidne kreme i losioni ne rade za ublažavanje svrbež kolestazi trudnoće. Osim toga, koristi previše kortikosteroidne kreme može predstavljati rizik za dijete.

Zbog komplikacija odnose na zdravlje djeteta može biti ozbiljan, trudnoća pružatelj skrbi može preporučiti pomno praćenje vašeg djeteta tijekom trudnoće. Mjere trudnoća pružatelj skrbi može poduzeti, su

Nažalost, svrbež zbog kolestazi trudnoće nije jako osjetljiv na home lijekova. Za ublažavanje svrbeža, možda probati

Istraživanje u učinkovite alternativne terapije za liječenje kolestazu trudnoće nedostaje, tako da liječnici i drugi pružatelji trudnoća skrbi općenito ne preporučuju alternativne terapije.

Jedna alternativa terapija proučava za kolestaza trudnoće S-adenozil-L-metionin (SAMe), tvar koja se prirodno pojavljuje. Možete ga dobiti kroz injekciju u svom mišić ili kroz venu (intravenski). Neki dokazi pokazuju da to može pomoći osloboditi svrab, iako su rizici za majku i dijete od takvog pristupa nisu poznati. U usporedbi s ursodiol u preliminarnim ispitivanjima, isto nije jednako učinkovita. S obzirom da je način na koji se uzeti lijek može biti neugodno i nezgodno, njegova sigurnost je nepoznat, a on se ne da rade kao i ostali više osnovane lijekovi, liječnici su neodlučan da ga preporučiti kao tretman.

Ostale alternativne terapije, uključujući i guar guma, aktivni ugljen, mlijeko čička i maslačak korijen, također se proučava, ali nema dokaza da su ti terapije raditi ili su sigurni za trudnice uzeti.

Uvijek provjerite sa svojim liječnikom ili zdravstvene provider prije nego težak alternativne terapije, pogotovo ako ste trudni.

posjetite svog liječnika