grudi ciste tretmani i lijekovi

Fino igla aspiracija

korištenje hormonske

Ne liječenje je potrebno za jednostavne grudi ciste – onih koji su tekućinom ispunjene i ne izaziva nikakve simptome – to potvrđuju na ultrazvuk dojke ili nakon fino igla aspiracija. Ako gruda opstaje ili se osjeća drugačije s vremenom, pratiti sa svojim liječnikom.

kirurgija

Fino igla aspiracija može dijagnosticirati i liječiti cistu dojke ako je vaš liječnik uklanja sve tekućine iz ciste u vrijeme postavljanja dijagnoze, vaše grudi paušalni nestaje i vaši simptomi povuku.

Za neke grudi ciste, međutim, možda ćete morati imati tekućinu drenirano više od jednom. Povratan ili nove ciste su česte. Ako je cista dojke ustraje kroz dva do tri menstrualnog ciklusa i raste veći, vidjeti svog liječnika za daljnju procjenu.

Korištenje kontracepcijskih pilula (oralni kontraceptivi) za regulaciju menstrualnog ciklusa može pomoći smanjiti ponavljanje grudi ciste. No, zbog mogućih značajnih nuspojava, kontracepcijske pilule ili druge hormonske terapije, kao što je tamoksifen, obično se preporučuje samo u žena s teškim simptomima. Prestanka hormonske terapije nakon menopauze također može pomoći u prevenciji grudi ciste.

Kirurgija za uklanjanje cista dojke je potrebno samo u neobičnim okolnostima. Kirurgija može se smatrati ako je neugodno cista dojke ponavlja iz mjeseca u mjesec, ili, ako je cista dojke sadrži krvni obojene tekućine ili pokazuje druge zabrinjavajuće znakove.