bulozni pemfigoid bolest

Bulozni pemfigoidom (BUL-us PEM-FIH-goid) je rijetka stanje kože koje uzrokuje velike, plikove ispunjene tekućinom. Mjehurići se razvijaju na područjima kože koja se često flex – kao što su donji trbuh, gornji bedrima ili ispod pazuha. Bulozni pemfigus je najčešće u osoba starijih od 60 godina.

Bulozni pemfigus događa kada vaš imunološki sustav napada tanki sloj tkiva ispod vanjskog sloja kože. Razlog za to je abnormalno imunološki odgovor je nepoznat, iako to ponekad može biti potaknuta uzimanje određenih lijekova.

Simptomi

Tretman obično uključuje lijekove, kao što je prednizon i drugi lijekovi koji suprimiraju imunološki sustav. Bulozni pemfigus mogu biti opasne po život, pogotovo za starije ljude koji su već u lošem zdravlju.

Lijekovi. Lijekovi na recept koji mogu uzrokovati bulozne pemfigoidom su penicilin, etanercept (Enbrel), sulfasalazin (azulfidin) i furosemid (Lasix) .; Svjetlo i zračenje. Ultraljubičasto svjetlo terapija za liječenje određenih stanja kože mogu izazvati bulozni pemfigus, kao što to može radijacijske terapije za liječenje raka.

Osobe s bulozni pemfigus može razviti više plikove. Kada mjehurići puknuti, oni napuste i kao rana koja se obično liječi bez ožiljaka.

Osnovna značajka bulozni pemfigus je pojava velikih žuljeva koji se ne mogu jednostavno puknuti na dodir. Tekućina unutar mjehura je najčešće jasno, ali može sadržavati krv. Koža oko mjehurića se može pojaviti normalno, crvenkasti ili tamnije nego inače. Neki ljudi s bulozni pemfigus razviti ekcemi ili košnicu nalik osip nego mjehuriće.

U većini slučajeva, mjehurići pojavljuju na donji dio trbuha, prepona, natkoljenicama i ruku. Mjehuri se često nalaze zajedno nabora ili naborima kože, kao što je koža na unutarnjoj strani zgloba.

Kortikosteroidi. Najčešći tretman je prednizon, koji dolazi u obliku tableta. No, dugoročno korištenje može povećati rizik od slabe kosti, dijabetes, visoki krvni tlak, visoki kolesterol i katarakte. Kortikosteroid mast može biti gumiran na svom oštećenu kožu i uzrokuje manje nuspojava .; Lijekovi koji suprimiraju imunološki sustav. Ovi lijekovi inhibiraju proizvodnju svoje tijelo bolesti u borbi protiv bijelih krvnih stanica. Primjeri uključuju azatioprin (Azasan, Imuran®) i mikofenolat mofetil (CellCeptu). Imunosupresivi se često koriste kako bi se smanjio dozu prednizon svibanj vam je potrebno .; Ostali lijekovi koji se bore upalu. Drugi lijekovi s protuupalnim svojstvima može se koristiti sam ili kortikosteroidima. Primjeri uključuju metotreksat (Trexall), a reumatoidni artritis lijek, tetraciklina, antibiotik i odbacivanjem (Aczone), liječenje gube.

U pogođenim područjima kože može biti jako svrbi. Možda također razviti plikove ili ranice u ustima. Ako sluznice očiju i usta su u prvom redu, gdje su vaši mjehurići koncentrirani, ova vrsta se stanje naziva sluznica pemfigoid. Ako razviti žuljeva na svoje oči, ti si više vjerojatno da će imati ožiljke. Ovo stanje zahtijeva brzu dijagnozu i tretman.

Simptomi što ste imali i koliko dugo; Ime i kontakt podatke za bilo koji liječnik si vidio u zadnje vrijeme ili vidjeti redovito; Svi lijekovi, vitamini i dodaci uzmete, uključujući doze; Pitanja pitajte svog liječnika

Uzroci

Ako razviti neobjašnjiva plikova – stanje nije uzrokovano, na primjer, po poznatom alergijom kože ili kontakt s poison ivy – posjetite liječnika.

Uzrok bulozni pemfigus nije dobro razumio. Mjehurići se javljaju zbog kvara na vaš imunološki sustav.

Vaše tijelo je imunološki sustav normalno proizvodi antitijela za borbu protiv bakterija, virusa ili drugih potencijalno štetnih stranih tvari. Iz razloga koji nisu jasni, tijelo može razviti antitijela na određeno tkivo u vašem tijelu.

U bulozni pemfigus, imunološki sustav proizvodi antitijela na vlakna koja povezuju vanjski sloj kože (epidermis), a sljedeći sloj kože (dermis). Ta antitijela aktiviraju upalu koja proizvodi mjehuriće i svrbež bulozni pemfigus.

Bulozni pemfigus obično pojavljuje nasumično, bez jasnih čimbenika koji pridonose nastanku bolesti. Mali postotak slučajeva može biti potaknuta određenim medicinskim tretmanima, kao što su

Faktori rizika

Bulozni pemfigus najčešće javlja u osoba starijih od 60 godina, a rizik se povećava s dobi.

Što je najvjerojatnije uzrok mojih simptoma ?; Postoje li drugi mogući uzroci ?; Trebam bilo kakve testove ?; Koliko će to koža mijenja zadnji ?; Što tretmani su na raspolaganju, a koje ne biste preporučili ?; Kakve nuspojave mogu očekivati ​​od tretmana?

komplikacije

Ako puknuti mjehuri zaraziti, to može dovesti do sepse – potencijalno život opasne infekcije krvi koja utječe na cijelo tijelo. Sepsa je veća vjerojatnost da se dogodi u starijih odraslih koji su u pravilu loše zdravlje.

Kad su ti simptomi počnu ?; Gdje se nalaze mjehurići? Da li oni šuga ?; Jeste li primijetio bilo oozing, isušivanje gnoja ili krvarenje ?; Jeste li nedavno započeo novi lijek ?; Jeste li imali povišenu temperaturu?

Rijetki oblici bulozni pemfigus uključuju sluznicu usta ili oka može dovesti.

Izbjegli ozljede. Mjehurići bulozni pemfigus i kortikosteroidne masti može učiniti vašu kožu krhkom. Ako žulj na kožu pauze, pokriti suhom sterilnom odijevanja kako bi ga zaštitili od infekcije kao što je to liječi .; Izbjegavajte izlaganje suncu. Izbjegavajte dugotrajno izlaganje suncu na bilo kojem području kože zahvaćene bulozni pemfigus .; Pazi što jedeš. Ako imate plikove u ustima, izbjegavati jesti tvrdi i hrskavi hranu, kao što su čips i sirovog voća i povrća, jer ove vrste hrane može pogoršati simptome.

Dijagnoza

Za potvrdu dijagnoze, liječnik može uzeti mali uzorak zahvaćene kože (biopsija kože) za laboratorijska ispitivanja.

Ciljevi bulozni pemfigus liječenja je pomoći izliječiti kožu što je moguće brže i smanjiti svrbež. Vaš liječnik će vjerojatno propisati kombinaciju lijekova koji inhibiraju imuni sustav aktivnosti koje uzrokuju upalu. Ovi lijekovi mogu uključivati

Vi svibanj početi gledajući svog liječnika primarne zdravstvene zaštite. On ili ona vas može uputiti liječniku koji se specijalizirao za bolesti kože (dermatologist). Vi svibanj ištanje to donijeti prijatelj ili rođak na svoj sastanak. Ta osoba, osim što pruža potporu, može zapisati podatke od svog liječnika ili drugog klinici osoblja tijekom posjeta.

Prije svog imenovanja napraviti popis

Za bulozni pemfigus, neka osnovna pitanja pitajte svog liječnika uključuju

liječenje

Vaš liječnik će vjerojatno postaviti nekoliko pitanja. Budite spremni odgovoriti na sljedeća

Ako imate bulozni pemfigus, možete pomoći voditi brigu o svom stanju sa sljedećim strategijama self-care

Priprema za sastanak

1

Lifestyle i home lijekova

Saznajte više o bulozne pemfigoidom

)

Više o bulozne pemfigoidom