botulinum toksin (botox)

Injekcija botulinum toksina, poznatiji kao botox, postao je vrlo popularan za smanjenje bora i pomlađivanje starenje lica. Učinci su samo privremeno, ali injekcije može biti učinjeno brzo, ne zahtijevaju vrijeme oporavka, i nije tako komplicirano kao i mnoge druge kozmetičke procedure za lice.

Botulinum toksin proizvodi Clostridium botulinum bakterija. Kad se mala količina Botox se ubrizgava u mišić, blokira živčane signale koji govore svoje mišiće na ugovor. Učinak je da je privremeno slabi ili paralizira mišiće lica i zaglađuje ili uklanja bore na koži za nekoliko mjeseci.

Dobivanje injekcije botox traje samo nekoliko minuta.

Za prvih 2 do 3 sata nakon tretmana, samo polako i ne trljati tretirano područje. Nakon toga, možete se vratiti na svoje redovne djelatnosti.

To može potrajati 3 do 4 dana prije nego što se pojave na snagu od botox. Puni učinak može potrajati i do 1 tjedan. Rezultati može trajati od 3 do 4 mjeseca u prosjeku, ali ponekad i do 6 mjeseci. Nakon toga, moći ćete vidjeti bore vratiti.

Botulinum toksin je odobren od strane US Food and Drug Administration (FDA) za liječenje mrštenje linije u odraslih mlađih od 65 godina botox injekcije također često koriste kako bi se smanjila druge bore na licu i vratu, poput vrana noge, čelo brazdu, a eoni linije.

Botulinum toksin je također odobren od strane FDA za liječenje čitav niz problema, kao što su kronične migrene, poremećaja oka mišića i ukočenost mišića.

U roku od 72 sata nakon tretmana, injekcija Botoxa djelomično ili potpuno zaglađuje bore za većinu ljudi. No, rezultati su privremeni, obično u trajanju samo 3 do 4 mjeseca. Vi ćete morati vratiti za injekcije svaka 3 do 4 mjeseca da bi učinak. Doza botox obično je isti svaki put kada dobijete injekciju.

Najčešće nuspojave su

Ostale nuspojave uključuju gripe su slični simptomi, mučnina, privremenu bol lica, crvenilo na mjestu uboda, smanjuje treperenje i slabost u mišićima lica. U ekstremnim slučajevima, to slabost mišića može ograničiti vaše izraze lica. U rijetkim slučajevima, bolovima može razviti na bijelom dijelu oka (ulceracije rožnice).

Vrlo ozbiljni problemi mogu dogoditi ako je botulinum toksin se širi od mjesta na kojem je bio ubrizgan. To može uzrokovati opasne gutanja i disanja problema. Ti se problemi mogu dogoditi sati do nekoliko tjedana nakon injekcije i mogu uzrokovati smrt. Rizik je najveći kod djece koja se liječe na mišićni spazam u vratove. No, odrasli koji su već gutanje ili disanje problemi su također na rizik za probleme iz injekcije botox.

Rizici ponovljenih botox injekcije nisu poznati.

Botox injekcije su praktičniji i manje bolno nego druge postupke za smanjenje bora i čineći vaše lice izgledati mlađe (kemijskih pilinga, dermoabrazije, laser resurfacing, licem lift). Imajte na umu da je učinak injekcija može trajati samo nekoliko mjeseci. Da bi učinak, morat ćete dobiti injekcije nekoliko puta godišnje. Jedna injekcija može činiti jeftin, ali trošak ponovljenih injekcija može brzo zbrojiti.

Ispunite obrazac s podacima o posebnom tretmanu (PDF) koji će vam pomoći shvatiti ovaj tretman.

Anne C. Poinier, MD – Unutarnja Medicin; Keith A. Denkler, MD – Plastična kirurgija

12. ožujak 2014