bezoars: što hrana može uzrokovati ovaj probavni problem?

Bezoar (BE-Zor) je čvrsta masa indigestible materijala koji se nakuplja u vašem probavnom traktu, ponekad izaziva blokadu. Bezoars obično formiraju u želucu, ponekad u tankom crijevu, ili, rijetko, u debelo crijevo. Oni se mogu pojaviti u djece i odraslih.

Bezoars javljaju najčešće u ljudi s određenim čimbenicima rizika, uključujući, ako vas

Jedna vrsta bezoar (trichobezoar) mogu pojaviti u osoba s psihijatrijske bolesti ili poteškoćama u razvoju.

Bezoars su klasificirani prema materijalu koji ih čini

Bezoars može uzrokovati nedostatak apetita, mučnina, povraćanje, gubitak težine i osjećaj sitosti nakon jela samo malo hrane. Bezoars može uzrokovati želučanih čireva, krvarenja i crijevne opstrukcije, što dovodi do smrti tkiva (gangrenu) u dijelu probavnog trakta.

Mali bezoars može proći kroz probavni trakt na vlastitu ili nakon što uzeti lijekove kako bi se otopio masu. Teški slučajevi, posebno velikih trichobezoars, često je potrebna operacija.

Ako ne imati jedan od faktora rizika za bezoars, vi ste vjerojatno da će ih razvijati ne. Ako ste u opasnosti, smanjenje unosa hrane s visokim količinama indigestible celuloze može smanjiti rizik.

Je li želučane operaciju koja rezultira odgođenim pražnjenje želuca, imaju smanjenu veličinu želuca ili smanjene proizvodnje želučane kiseline, imaju dijabetes ili završni stadij bolesti bubrega; Primanje disanjem pomoć s mehaničkom ventilacijom

Phytobezoars se sastoji od neprobavljivih prehrambenih vlakana, kao što je celuloza. Ova vlakna se javljaju u voću i povrću, uključujući i celer, bundeve, šljive, grožđice, poriluk, repa, persimmons i suncokret-sjeme školjke. Phytobezoars su najčešći tip bezoar;. Trichobezoars se sastoji od kose ili kose nalik vlaknima, kao što tepiha ili odjeće vlakana. U težim slučajevima, poznate kao “Rapunzel sindromom,” Kompaktne vlakna mogu napuniti želudac s repom širi u tanko crijevo. Rapunzel sindrom je najčešći u adolescentica;. Pharmacobezoars se sastoji od lijekova koji se ne pravilno otapaju u probavnom traktu.