alternativne tretmane za visoki krvni tlak

Postoji mnogo različitih vrsta komplementarne i alternativne tretmane za koje se vjeruje da su učinkoviti za liječenje visokog krvnog tlaka (hipertenzija). Znanstveni dokazi pokazuju da je dijeta koja je malo zasićenih masnoća i soli, bogat složenim ugljikohidratima (povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i voće), povećana tjelesna aktivnost, a redovna praksa tehnike opuštanja kao što su joga, Tai Chi, ili Qigong , može pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka.

Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina za snižavanje krvnog tlaka je jesti zdravu prehranu, kao što je DASH dijeta. liječnici preporučuju

Čvrsti dokazi pokazuju da muškarci i žene svih dobnih skupina koji su fizički aktivni imaju smanjen rizik od razvoja visokog krvnog tlaka. Nalazi iz više studija pokazuju da tjelovježba može sniziti krvni tlak jednako kao neki lijekovi mogu. Osobe s blagim i umjereno povišenog krvnog tlaka koji vježbaju 30 do 60 minuta tri do četiri dana tjedno (hodanje, trčanje, vožnja biciklom, ili kombinacija) može biti u mogućnosti značajno smanjiti svoje mjerenja krvnog tlaka.

Krvni tlak se povećava kada je osoba pod emocionalnim stresom i napetošću, ali da li ili ne psihološke intervencije usmjerene na smanjenje stresa može smanjiti krvni tlak u bolesnika s hipertenzijom nije jasno.

Ipak, nedavna istraživanja pokazuju da su drevni metode opuštanja koje uključuju kontrolirano disanje i blagi fizičke aktivnosti, kao što su joga, qigong, i Tai Chi, su koristan. Osobe s blagim hipertenzijom koji su se bavili tim tehnike iscjeljivanja dnevno za dva do tri mjeseca doživjela je značajno smanjenje njihovog krvnog tlaka, imali su niže razine hormona stresa, i bili su manje zabrinuti.

Rezultati nedavnog male studije ukazuju na to da svakodnevno vježbanje sporog disanja (15 minuta dnevno tijekom 8 tjedana) doveli su do značajnog smanjenja krvnog tlaka. Međutim, ti rezultati moraju biti potvrđeni u većim i bolje dizajnirane studije prije ove drevne tehnike iscjeljivanja se preporučuje kao učinkovit nefarmakoloških pristupima liječenja hipertenzije. Ipak, moguće prednosti, zajedno sa minimalnim rizicima, izvršite ove nježna praksama valja aktivnost ugraditi u zdravom načinu života.

Napomena: Važno je da neaktivne starije osobe ili one s kroničnim zdravstvenim problemima se ocjenjuju po svojim liječnikom prije početka programa bilo fizičke aktivnosti, uključujući Tai Chi, Qigong ili joge.